• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

MAREC 2020

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni z ukrepi za pomoč malemu gospodarstvu, ki jih je danes predstavila vlada. Veseli nas, da so vendarle upoštevali tudi naše predloge za samostojne podjetnike in samozaposlene

”Od kondicije gospodarstva je odvisno, kako hitro si bomo opomogli po koncu epidemije. Tudi vlada je s predstavljenimi ukrepi danes pokazala, da se zaveda tega dejstva in v ukrepih upoštevala tudi predloge naše zbornice,” je ukrepe vlade komentiral predsednik OZS Branko Meh.

Proti korona paket za omilitev posledic epidemije COVID-19, ki ga je danes predstavila vlada, je spodbuden za gospodarstvo.
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da vlada ni pozabila niti na mala in mikro podjetja ter samozaposlene.

”Kot je danes na tiskovni konferenci poudarila vlada, so slovenski obrtniki in samostojni podjetniki hrbtenica naše države. Veseli nas, da vlada ni prelomila svoje obljube in bo poskrbela za vse slovenske obrtnike in podjetnike ter zaposlene v malem gospodarstvu. Od kondicije gospodarstva po koncu epidemije je odvisno, kako hitro bomo naša življenja spravili nazaj v neke normalne okvirje,” je paket komentiral predsednik OZS Branko Meh, ki poziva vse slovenske državljane, da bodo po koncu epidemije pomagali spodbuditi slovensko gospodarstvo in kupovali slovenske storitve ter proizvode.

Po podatkih AJPES-a je v tem mesecu svojo dejavnost zaprlo 1400 espejev.  Mnogi med njimi so to storili v paniki in obupu, saj je sprva kazalo, da bodo morali kljub izpadu prihodkov zaradi epidemije koronavirusa plačati državi vse prispevke in davke. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato danes resornemu ministrstvu in vladi predlagali, da bi bili do pomoči upravičeni tudi tisti, ki so svoj espe v tem mesecu zaprli in bi ga zdaj želeli ponovno odpreti. 

APRIL 2020

Pogoj za to, da se samozaposlenim odloži plačilo prispevkov, je, da imajo na dan 28. 2. poravnane vse zapadle obveznosti. Če nimajo, imajo čas do 6. 4., sporočajo iz Finančne uprave RS.

Samozaposlenim (samostojnim podjetnikom in drugim fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarjem, odvetnikom in drugim zasebnikom), ki nimajo drugih zaposlenih, in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje, bo zagotovljen odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu, maju in juniju 2020.


 

Na pobudo OZS je Vlada Republike Slovenije na dopisni seji (2.4.2020) izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

 V izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se dodata dve novi izjemi in sicer za:

- Vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ker imajo v tem času veliko pridelkov (npr. sadike zelenjave, sadike sadja, sadike okrasnega cvetja…),
ki so vezane na sezonsko prodajo in je bilo v vzgojo teh rastlin vloženega veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo, ter
- gradbena dela v/na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.


ZRSZ obvešča, da dosedanjo vlogo za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umikajo s portala za delodajalce. V skladu z novo, ugodnejšo zakonodajo pripravljajo novo vlogo, ki jo bo v kratkem možno oddati na portalu.

Državni zbor je 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Navedeni zakon, ki zagotavlja ugodnejše pogoje za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo, bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

JUNIJ 2020

Obveščamo vas, da na pobudo Območno obrtno podjetniške zbornice Mozirje in naše aktivne predsednice Sekcije gostincev in živilcev OOZ Mozirje Sabine B. Ambrož organiziramo sestanek sekcije za gostinstvo in turizem.

SEPTEMBER 2020

Na pobudo naše članice OOZ Mozirje in predsednice sekcije gostincev in živilcev Sabine B. Ambrož vas prijazno vabimo na strokovno ekskurzijo v Prekmurje z namenom predstavitve blagovne znamke »Diši po Prekmurju«.

Podrobnosti najdete pod VEČ.

Strokovna ekskurzija Sekcije gostincev in turistov v Prekmurje je dobro uspela. Prejeli smo kvalitetne in uporabne informacije ter si izmenjali mnenja in spodbude glede ustanovitve blagovne znamke. Za pogostitev je odlično poskrbela Šunkarna in Gourmet Kodila.

 
 

NOVEMBER 2020

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) poziva samozaposlene in mikro podjetja z 1 do 4 zaposlenimi k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Te bodo prijaviteljem, tako članom kot nečlanom OZS, na voljo na 62 območnih obrtno-podjetniških zbornicah po vsej Sloveniji.

Podrobnosti najdete pod VEČ.