• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

Sporočilo za javnost

OZS
OZS dosegla odpravo prijave kratkotrajnih del na višini.
Ena administrativna ovira manj za obrtnike in male podjetnike.
Celotni prispevek si oglejte pod VEČ.
OZS je zadovoljna, da je po številnih opozorilih končno dosegla odpravo prijave nevarnih del na višini, ki je predstavljala veliko birokratsko oviro za obrtnike in male podjetnike. Obveznost prijavljanja nevarnih del na višini bo prenehala veljati konec tega leta. 
 
Inšpektorat RS za delo je 1. marca letos pričel s poostreno kontrolo ustreznega izvajanja del na višini in obveznost prijave teh del. Kot nevarna dela je Inšpektorat opredelil izvajanje del na višini več kot dva metra, pri čemer je izpostavil predvsem krovce, tesarje, kleparje, fasaderje in monterje oken. Globa v primeru neprijave del za delodajalca znaša 2.000 do 40.000 evrov, za odgovorno osebo delodajalca pa od 500 do 4.000 evrov. OZS je proti tej administrativni oviri ostro protestirala, za člane pa pripravila brezplačna izobraževanja s tega področja, da bi se globi izognili. 
 
Po številnih opozorilih in pogovorih pa je OZS sedaj naposled dosegla, da bo obveznost prijavljanja nevarnih del na višini prenehala veljati konec letošnjega leta. Odprava kratkotrajnih del na višini je bila sicer tudi ena od zahtev OZS v letošnjih Zahtevah obrti in podjetništva.