• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

Sporočilo za javnost - gostinci

OZS
Omejitve glede strežbe vina bi ogrozile gostince, pridelovalce in potrošnike. 
Celotni prispevek si oglejte pod VEČ.
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pripravili amandma na predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vinu, ki ga bo Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje obravnaval na današnji nujni seji. Po mnenju OZS bi morali gostinski obrati tudi v prihodnje imeti pravico do strežbe in prodaje vina, ki ni polnjeno v originalni steklenici. Morebitna omejitev strežbe neoriginalno polnjenega vina bi bila namreč škodljiva tako za gostince, male pridelovalce vina kot za potrošnike. 
 
»Gostinski obrati bi morali še naprej imeti pravico do strežbe vina, ki ni originalno polnjeno, tako kot je bilo to do sedaj urejeno v zakonu o vinu. Podobno ureditev imajo tudi vse države Evropske unije,« opozarjajo v OZS.
 
Omejitev prodaje vina, ki ni originalno polnjeno, bi dvignila nabavne cene gostinskim obratom in podražila vino za končne potrošnike. Gostinski obrati, ki bi želeli ohraniti dosedanjo raven vinske ponudbe za potrošnike, bi morali investirati tudi v nakup dodatnih hladilnikov za ustekleničeno vino. Višjih stroškov pa gostinci ne bodo mogli vkalkulirati v zvišanje cen, kar bo ob vse večjih dodatnih obremenitvah gospodarstva, zanje nesporno pomenilo velik finančni udarec.
 
Poleg tega se bo zmanjšala prodaja in ponudba vina malih pridelovalcev, ki nimajo svojih polnilnih linij. Ti bodo torej primorani kupiti polnilne linije, če bodo svoje vino želeli prodati. »Predlog zakona o vinu tako predstavlja resno grožnjo manjšim pridelovalcem vina, ki imajo pomembno vlogo pri promociji slovenskega podeželja in skrbijo za njegovo prepoznavnost tako pri domačih kot tujih gostih,« še menijo v OZS.