• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

Ureditev statusa upokojenih espejev po zaslugi OZS podaljšana za eno leto

OZS
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pozdravlja odločitev Vlade, da se upokojenim samostojnim podjetnikom zagotovi enoletno prehodno obdobje za ureditev statusa. Upokojenim espejem sedaj ni treba hiteti z zapiranjem svoje dejavnosti. Pod VEČ si preberite celoten prispevek.
»Naša zahteva za dveletno prehodno obdobje sicer ni bila upoštevana, smo pa veseli, da imajo upokojeni samostojni podjetniki zagotovljeno vsaj eno leto za ureditev svojega statusa,« pojasnjuje Branko Meh, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS.
Samozaposleni, ki so se upokojili in uveljavili celotno pokojnino ter kljub temu obdržali dejavnost, iz katere plačujejo pavšalne prispevke za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu, bi morali po novem ZPIZ-2 do konca letošnjega leta uskladiti lastnost zavarovanca. Ta zahteva je predstavljala preoster in težko izvedljiv ukrep, zato je OZS ministrstvu za delo tudi predlagala, da se prehodno obdobje podaljša še za dve leti, torej do konca leta 2015. Zapiranje dejavnosti z namenom ohranitve celotne pokojnine po mnenju OZS ne bi bila ustrezna rešitev, saj so marsikateri obrtniki dolžni določeno obdobje jamčiti za svoje izdelke in storitve.