• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

Kmetje in obrtniki: nepremičninski zakon je škodljiv in krivičen

nepremičninski zakon
Na ponedeljkovi novinarski konferenci na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so kmetje in obrtniki predstavili posledice nepremičninskega davka. Informativni izračuni kažejo, da bodo obremenitve za nekatere obrtnike in kmete celo 30-krat višje kot do sedaj. Obrtniki in kmetje zato vlado pozivajo, da prevzame odgovornost za nastalo situacijo.
Celoten članek si preberite pod VEČ.
 
Predsednik UO OZS Branko Meh je opozoril na nepravičnost in škodljivost nepremičnega davka: »Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je bila prva, ki je opozorila na škodljive posledice davka na nepremičnine. Davek bo skupaj z drugimi obremenitvami povzročil stagnacijo v podjetništvu in obrti ter nekonkurenčnost na trgu. Davek pa ne bo prizadel zgolj obrtnike in male podjetnike, ki jih je v Sloveniji 130 tisoč, ampak tudi 233 tisoč zaposlenih v malem gospodarstvu!« Odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izdajo davčnih odločb, po njegovem mnenju kaže na to, da je z zakonom nekaj narobe. Pričakuje, da bo ustavno sodišče zakon razveljavilo oz. zakonodajalcu naložilo ustrezne spremembe, da bo davek pravičen za vse gospodarske subjekte in državljane. »OZS je bila skupaj s SLS tudi prvopodpisnica peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo prek 80 tisoč državljank in državljanov Republike Slovenije,« je še poudaril Meh.
 
Roman Žveglič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, je predstavil številne anomalije tega davka: »Kmetijska zemljišča so različno ovrednotena, kar je največji problem. Nekatere občine popravljajo evidence, nekatere ne, zato nas skrbi, kaj se bo zgodilo po tem, ko se izteče rok za pripombe. Problem so tudi nerezidenčne stare hiše na domačijah, ki so spomeniško zavarovane. Zanje bi morali plačati višji znesek davka kot za hiše, v katerih živimo.« Žveglič je še prepričan, da morajo koalicija in pisci tega zakona prevzeti odgovornost za nepremičninski davek, ki je po njegovem »napaka na napako«.
 
»Želimo biti dobri, želimo ustvarjati. Vlada pa s tem davkom podpira garažne delavce v naši panogi, ki so naša konkurenca in nas tako kaznuje. Prej smo plačevali 2.500 evrov, sedaj smo dobili informativni izračun davka na nepremičnine, po katerem bi morali plačati več kot 10 tisoč evrov. To je za našo panogo nemogoč znesek - vsakodnevno se borimo za posel, konkurenca je velika, trgovski centri nam znižujejo cene, gradbena podjetja pa nam ne plačujejo. Ne predstavljam si, kako bomo ta znesek poravnali,« je ogorčena obrtnica Marija Jagodic iz Domžal, ki se z mizarsko dejavnostjo ukvarja že 29 let in zaposluje deset ljudi.
 
Davek na nepremičnine bo močno prizadel tudi kmeta iz okolice Kranja Janeza Kerta: »Informativni izračun davka kaže, da bom moral plačevati 30-krat več kot sem plačal nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Prej 200 evrov, sedaj pa 6 tisoč evrov! Država se je spravila na kmetijstvo in to je zaloga države, ki jo lahko izčrpa do zadnje kaplje krvi. Za eno od zemljišč, ki je namenjeno kmetijski obdelavi, zavedeno pa je kot zemljišče za gradnjo, so mi izračunali višji davek kot za parcelo s hišo. Če bo prišlo do tega davka, bo to povzročilo počasno uničenje slovenskih kmetovalcev.«
 
Davčna svetovalka pri OZS Božena Macarol je dejala, da so izračuni potrdili ocene, da bo davek kljub lanskoletni indeksaciji vrednosti nekaterih nepremičnin za dva- do osemkrat višji od dosedanjega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč in davka na premoženje. Opozorila je, da posplošena tržna vrednost temelji na prometu na trgu, ki pa vključuje tudi določen dosežen dobiček. Pri nepremičninah, ki niso predmet prodaje, ker se v njih opravlja poslovna ali kmetijska dejavnost, pa ta dobiček ni dosežen in je fiktiven ter obdavčen z stopnjo 0,75 odstotka, kar da je "nedopustno".