• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

Proti korona paket spodbuden za gospodarstvo

Proti korona paket za omilitev posledic epidemije COVID-19, ki ga je danes predstavila vlada, je spodbuden za gospodarstvo.
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da vlada ni pozabila niti na mala in mikro podjetja ter samozaposlene.

”Kot je danes na tiskovni konferenci poudarila vlada, so slovenski obrtniki in samostojni podjetniki hrbtenica naše države. Veseli nas, da vlada ni prelomila svoje obljube in bo poskrbela za vse slovenske obrtnike in podjetnike ter zaposlene v malem gospodarstvu. Od kondicije gospodarstva po koncu epidemije je odvisno, kako hitro bomo naša življenja spravili nazaj v neke normalne okvirje,” je paket komentiral predsednik OZS Branko Meh, ki poziva vse slovenske državljane, da bodo po koncu epidemije pomagali spodbuditi slovensko gospodarstvo in kupovali slovenske storitve ter proizvode.


V OZS smo prvi opozorili na krizno situacijo samozaposlenih in samostojnih podjetnikov, zato nas izjemno veseli, da je vlada prisluhnila našim argumentom in bo pomagala tudi tej ranljivi skupini. Samozaposlenim, ki so prizadeti zaradi epidemije, bodo tako odpisali prispevke za socialno varnost oziroma jih bo namesto njih krila država, prav tako pa jim bo država izplačala temeljni mesečni dohodek, za mesec marec 350 evrov, za april in maj 2020 pa 700 evrov.

Država bo poskrbela tudi za delavce.

Pozdravljamo tudi ukrep vlade, ki bo poskrbela za delavce na čakanju doma. Država jim bo plačala nadomestilo plač in vse prispevke. Pogoj je, da so v prvem poletju prihodki upadli za več kot 20 % glede na enako obdobje lani in da v drugem polletju ne dosežejo več kot 20 % rast prihodkov glede na enako obdobje lani.

Spodbudno je tudi to, da bodo delavci, ki delajo in so ogroženi zaradi epidemije, dobili krizni mesečni dodatek za delo v višini 200 evrov, ki pa ne bo obdavčen.
Za te delavce pa bo država plačala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pozdravljamo tudi skrajšanje plačilnih rokov države do zasebnih subjektov in podaljšanje rokov za oddajo poročil (vezano na zakon o varstvu okolja).

V OZS pa v drugem svežnju ukrepov pričakujemo še, da bo država reševala tudi likvidnost podjetij (dogovor z občinami za zmanjšanje NUSZ, znižanje komunalnih prispevkov,
subvencioniranje najemnin za poslovne prostore). Še vedno pa si želimo, da bi tudi za lizing hiše veljal enak ukrep kot za banke, to je preložitev obveznosti za eno leto.