• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

Notranja vrata iz masivnega lesa - dotik sprostitve

Notranja vrata Melu Če primerjate dotik vaše roke ali stopala na masiven les ali na kakšen drug material boste ugotovili, da se človek ob dotiku z lesom sprosti, saj je les topel in mehak. Umetni materiali, kot je folija ali laminat, pa povzročajo naelektrenost in napetost v človeku, material je trd in hladen....


               Celoten članek si preberite pod več

Materiali, ki  jih uporabljamo v hiši so važni iz več razlogov; eden od njih je tudi bilanca zadržanega izpusta CO2 v ozračje. Les ima izvrstno bilanco, saj je naraven material in izpust CO2 pri predelavi lesa je zelo majhen v primerjavi s plastiko, aluminijem in drugimi materiali. Z uporabo lesa naredimo uslugo sebi in okolju. Vse zgoraj našteto velja še posebej za notranja vrata, saj so del pohištva, katerega se največkrat dotaknemo.
 
Notranja vrata
 
Včasih so notranja vrata spadala v kategorijo stavbnega pohištva. To pomeni, da so graditelji poleg oken in vhodnih vrat istočasno vgrajevali tudi notranja vrata. Notranja vrata je vgradil kar zidar takoj po tretji fazi gradnje. Z razvojem pa je nastal suhomontažni podboj, ki je omogočil, da so vrata montirali šele po vgradnji talnih oblog. S tem se je seveda spremenila vloga notranjih vrat in preskočila so v kategorijo pohištva.
 
Notranja vrata Ecoline
 
Notranja vrata v tej kategoriji torej nimajo le vloge zapiranja odprtine med dvema prostoroma, ampak je njihova vloga postala tudi estetska. Izgled notranjih vrat se mora ujemati s konceptom hiše, talnimi oblogami, barvami sten in vrsti pohištva. Notranja vrata imajo v hiši ogromno vlogo, saj so del pohištva, ki ga večkrat dnevno srečamo, primemo, odmaknemo, primaknemo, zaloputnemo…Odprta  imajo svoj pomen, prav tako tudi zaprta, z njimi torej izražamo tudi naše počutje in odnos. Površina notranjih vrat v hiši predstavlja velik delež vertikalnih površin, zato ni vseeno kaj visi na naših stenah. Energija naravnega materiala v njih je izrednega pomena za počutje v prostoru.
 
Notranja vrata Relief
 
Zaradi takšnega pogleda na arhitekturo, je nastala zelo velika ponudba različnih notranjih vrat na trgu. Te so namenjene različnim okusom in tudi različnim potrebam. Notranja vrata v sanitarije so npr.drugačna od notranjih vrat v kuhinjo, vhodna drugačna od kletnih, vetrolovi drugačni od vrat v kleti i.t.d. Pri izbiri ni pomembna le cena, ampak predvsem material,funkcija in estetika. Cenejša notranja vrata so praviloma zgrajena iz iverice in folije ali kakšnih drugih umetnih tvoriv, kar pa dolgoročno pomeni večkratno menjavo vrat v stanovanju ali hiši, kakor tudi estetsko manj kakovosten produkt. Notranja vrata iz folije ne dajejo naravnega, relaxacijskega občutka. Bivalni prostor izžareva drugačno energijo, če so v njem naravni materiali, usklajene barve in funkciji primerni izdelki. V takšnem prostoru se človek dobro počuti, zato priporočam izbiro masivnih notranjih vrat. 
 
Notranja vrata relief oreh
 
V podjetju Melu d.o.o. imamo v te namene zelo širok program za vse želje in okuse. Moderne dizajne, klasična notranja vrata, funkcijska vrata iz različnih vrst lesa, z različnimi površinskimi obdelavami in vseh možnih dimenzij lahko kombinirate z vašim okusom. Na objekt pridemo izmerit odprtine in notranja vrata vam izdelamo po vaših merah in željah.
 
Notranja vrata Melu
 
Nasvet: pri izbiri notranjih vrat je najpomembnejše, da so izdelana iz naravnega materiala, potem sta važni funkcija in estetika, cena igra šele drugo vlogo, saj je poceni nakup lahko dolgoročno tudi zelo drag in povzroča stalno slabo voljo in napetost. 
                                                                                          Selišnik Alojz u.d.i.

Poglej PREDSTAVITEV podjetja (klikni na povezavo)