• Savinjska cesta 39, 3330 Mozirje
  • 03 839 15 00
  • ooz.mozirje@ozs.si

ZAHTEVA ZA SKLIC IZREDNE SKUPŠČINE OZS

OOZ MOZIRJE V OOZ Mozirje že dalj časa opozarjamo na težave, ki se pojavljajo v vodstvu OZS in so v zadnjem času precej razburile duhove tudi v medijih. Ostro nasprotujemo takšnemu načinu delovanja vodstva zbornice in se pridružujemo zahtevi po sklicu izredne skupščine OZS. Zavedamo se pomena stanovske organizacije in trenutne težke gospodarske situacije, v kateri smo se znašli praktično vsi obrtniki in podjetniki. Zato želimo braniti ugled in položaj tako zbornice kot članstva.
Celoten prispevek si poglejte pod VEČ.
 
 
JAVNI POZIV ČLANOM SKUPŠČINE OZS
 
Spoštovani član/ica skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije,
 
v preteklih dneh so javni mediji obelodanili podatke o izjemno visokih prejemkih in neupravičeno priznani odpravnini generalnemu sekretarju OZS, Dušanu Krajniku. V času, ko se večina izmed nas bori za preživetje, se z našim denarjem in imetjem ravna kot svinja z mehom! Žal je to le vrh ledene gore nepravilnosti in nemorale, ki seže mnogo globlje. Skrajnji čas je, da prevzameš odgovornost, ki ti je bila zaupana in ukrepaš v imenu tistih, ki smo ti zaupali in te izvolili za zastopnika naših interesov.
 
Nesposobnost aktualnega  vodstva Zbornice je pripeljala našo stanovsko organizacijo do moralnega dna in skoraj gotovega propada. Namesto da bi nemudoma odstopili, se vodilni funkcionarji na vse načine izmikajo odgovornosti in se oklepajo udobnih stolčkov, zavajajoč tako članstvo, kakor tudi širšo javnost, medtem ko Zbornica pred našimi očmi tone vse globlje. Posledice so porazne: Ogromna večina članov ne želi ostati v naši organizaciji, mediji ignorirajo tiskovne konference OZS, politika nam ni naklonjena in se ne želi več pogovarjati z vodstvom Zbornice.
 
Predsednik Upravnega odbora OZS, Štefan Grosar, je bil na zadnji seji UO pozvan k odstopu. Njegova krivda in odgovornost za enormna izplačila generalnemu sekretarju sta neizpodbitni, pa vendar… Ali ni njegov predhodnik, Štefan Pavlinjek, podpisal pogodbo z bivšim generalnim sekretarjem Pšeničnym, ki nas je stala 300.000 evrov, pa se mu ni zgodilo nič hudega in še kar lepo greje stolček predsednika OZS?! Ali kdo sploh ve, da nas nepravilno odpuščeni delavci OZS tožijo za zneske, ki skupaj nanesejo še dodatnih 300.000 evrov?!
 
V dobro zrežirani predstavi na seji UO OZS so se Grosarjevi sodelavci lepo po vrsti razglasili za »zavedene«, mu naprtili vse grehe in prestopke ter ga dobesedno silili k odstopu. Zamenjal naj bi ga eden izmed podpredsednikov Upravnega odbora, ljudstvo in mediji bi dobili »kri«, psi bi lajali, karavana pa bi šla (olajšana bremena krivde) dalje. Seveda z istim tempom, istimi protagonisti in po istih poteh… 
 
Štefan Grosar se je vlogi grešnega kozla uprl. Krivde se je zavedal, a je vendarle vztrajal pri zahtevi, da ga razreši organ, ki ga je imenoval - Skupščina OZS. V tem primeru bi bil avtomatično istočasno razrešen tudi cel Upravni odbor OZS. To pa vrlim moralistom v UO nikakor ni dišalo, zato sedaj na vse načine iščejo možnosti, da bi Grosarja »samo-odstopili« in ohranili svoje pozicije. Nihče ni črhnil besede o tem, kako so člani UO od predsednika UO zahtevali, da mora bivši generalni sekretar »takoj oditi iz hiše za vsako ceno«. Enako so »pomedli« z aktualnim generalnim sekretarjem, katerega je pomagal odgnati sam predsednik skupščine OZS, gospod Štefan Pavlinjek. Sedaj pa kar naenkrat nihče nič ni vedel in ni za nič odgovoren! Še pomnite, tovariši? 
 
Nedvomno kot član Skupščine OZS premorete dovolj spomina in kritične presoje, si zastavite vprašanje o moralnosti članov UO OZS: Kako so se tako zlahka pustili »zavesti« predsedniku UO, da so še na zadnji skupščini z vso vnemo in brez milosti verbalno obračunavali s tistimi, ki so dvomili v pravilnost vodenja organizacije in obsojali prav te anomalije, zaradi katerih sedaj taisti člani UO javno linčajo taistega predsednika in si pilatovsko umivajo roke??  Prav ti člani UO OZS niso niti s prstom mignili, ko jih je predsednik kadrovske komisije opozarjal, da generalni sekretar samovoljno odpušča, zaposluje in premešča zaposlene na zbornici, ne ozirajoč se na finančne posledice in s popolnim ignoriranjem kompetenc kadrovske komisije!
 
Predsednica nadzornega odbora je na skupščini OZS izpostavila problem nekooperativnosti generalnega sekretarja, ker je računovodstvu zbornice prepovedal predočenje finančnih dokumentov, katere je nadzorni odbor zahteval na pregled. Na naslednji skupščini je predsednica nadzornega odbora obračunala s »kritizerji«, ki so dvomili v pravilnost denarnih tokov in »izrabljali komunikacijski nesporazum za sumničenja«. Z vso gotovostjo je trdila, da »vse štima« in na seji UO OZS je član nadzornega odbora pospremil poročilo revizijske hiše s pomirjujočimi besedami o transparentnosti, pravilnosti in upravičenosti porabe zborničnega denarja. Sedaj pa je predsednica NO prevzela odgovorno nalogo, da v potankosti razišče vse nakopičene nepravilnosti in odkrije morebitne nezakonitosti, ki naj bi jih zagrešil predsednik UO, Štefan Grosar. Kaj pa 300.000 na podlagi Pavlinjekove pogodbe z bivšim generalnim sekretarjem Pšeničnym?? Slab spomin, površnost, nesposobnost, sprenevedanje ali kaj tretjega ?!
 
In kaj je doslej porekel na vse dogajanje predsednik Skupščine OZS, gospod Štefan Pavlinjek? Večinoma nič, kakor je že v njegovi navadi. Tako kot ni nikoli rekel nič o pogodbi, ki jo je podpisal z bivšim generalnim sekretarjem dr. Viljemom Pšeničnym. To je tista pogodba o zaposlitvi, ki je Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije stala 306.000 evrov, požela splošno javno zgražanje in posredno povzročila porazen izid na referendumu o obveznem članstvu. Gospod Pavlinjek tudi ni komentiral stotisočev obrtniških evrov, ki jih je skozi nagrade in kilometrine pokasiral v dosedanjem »mukotrpnem« delu za zbornični sistem. Enako kot prejšnje vprašanje ni komentiral mesečnega honorarja 700 evrov, ki ga OZS izplačuje njegovemu šoferju. Pač drobiž za poslovneža svetovnega formata, ki se javno postavlja s svojim ferrarijem, maseratijem, helikopterjem, letalom, mednarodnim podjetjem… 
 
Na zadnji seji UO OZS je obrtniški državni svetnik zastavil vprašanje, kdo in s čigavim mandatom se je z ministrom za gospodarstvo dogovoril o vsebini Obrtnega zakona, o katerem je minister predsedniku vlade in koalicijskim partnerjem zatrdil, da je usklajen z vodstvom OZS. Ne svetnik, ne vodstvo in ne strokovne službe OZS namreč niso bile seznanjene s končno vsebino zakona. Predsednik Pavlinjek, ki se je poprej hvalil, da je »vse zmenjeno«, je izjavil, da se je nekaj menil, vendar če je minister trdil, da sta »bila zmenjena« - potem laže! Ministrov odgovor v javnih medijih je bil jasen: Ni njegov problem, če imajo v Obrtno-podjetniški zbornici težave z medsebojno komunikacijo… Več kot očitno je, kdo v tem primeru laže v škodo obrtnikov, vprašanje je le v čigavo in kolikšno korist!
 
Iz zaupnih virov je bilo slišati, da bo gospod Pavlinjek v dveh mesecih zapustil potapljajočo se barko in nadaljeval bleščečo kariero zastopnika obrtniških interesov v Državnem svetu. Večino glasov elektorjev naj bi že imel zagotovljeno… V OZS znamo ceniti kakovostne kadre! Večina neprimernih in nesposobnih, ki ji je gospod predsednik v svojih dveh mandatih pospremil iz hiše, se je zlahka zaposlila na odgovornih delovnih mestih in nekateri izmed njih nam dandanašnji na ministrstvih režejo kruh naš vsakdanji… Sicer pa o viziji prihodnosti slovenske obrti in kompetencah voditelja stanovske organizacije, največ pove vprašalnik z 18 vprašanji, ki ga je gospod Pavlinjek razposlal predstavnikom lokalnih zbornic. V njem jih sprašuje kaj, kako in za koga naj dela zbornica. Prva vprašanja so namenjena delitvi »oblasti in pristojnosti«, na visoko deseto mesto vprašalnika pa je uvrstil vprašanje kako naj se zbornica preživi, oziroma s katerimi dodatnimi plačljivimi storitvami se naj ukvarja v prihodnosti. Vse čestitke, gospod predsednik, še kakšno leto ali dve na tem položaju, pa boste mogoče pogruntali kaj ste v vseh teh letih delali narobe!
 
In v kakšnem stanju nam gospod predsednik zapušča Obrtno-podjetniško zbornico po svojih dveh mandatih?? Srečno, gospod predsednik, pa pridite še kdaj, če boste imeli kam…
 
Spoštovani član/ica skupščine OZS, tudi predstavniško telo, katerega del si sam/a, nosi breme krivde za obstoječe stanje. Samo naivneži še verjamejo v svobodno voljo odločanja predstavnikov malih zbornic, katerih preživetje je odvisno od finančne pomoči krovne organizacije. Še tako veliki naivneži pa ne morejo prezreti bogatega proračuna »ubogljivih« sekcij z majhnim številom članov in tenkega piskanja »neubogljivih« sekcij z velikim število članov. V javnosti in med stanovskimi kolegi bo težko pojasniti, zakaj so se na skupščinah družno dvigale roke v podporo tistim, ki so izpridili našo skupno hišo! 
 
Koliko dokazov in pritiska javnosti bo še potrebno, da se odprejo oči in zbere pogum ter odslovi izmed sebe tiste, ki so grdo zlorabili našo naivnost, si prisvojili naš denar in zapravili ugled naše obrtniške organizacije? 
 
Umazanija, ki se jo je nekaj let pometalo pod preprogo, se je vsula na dan. Poti nazaj ni več. Skrajni čas je, da se s takšnim ravnanjem preneha in začne na novih temeljih znova graditi obrtniško organizacijo. Zapravljeni ugled je zelo težko povrniti, vendar ne nemogoče. Prvi pogoj, ki mora biti izpolnjen, je NEPREKLICNA IN TAKOJŠNJA RAZREŠITEV CELOTNEGA VODSTVA OZS, s predsednikom in podpredsedniki, nadzornim in upravnim odborom ter kadrovsko komisijo vred. 
 
Povzročena nepopravljiva škoda mora biti ne samo moralno, temveč tudi pravno sankcionirana.
 
Funkcionarji strašijo s »katastrofalnimi posledicami« v primeru razrešitve celotnega vodstva OZS. Ko nam bodo obrtniki na terenu z nečlanstvom v organizaciji pokazali, da so največja katastrofa ravno naši funkcionarji, ki so zlorabili naše zaupanje, bo že prepozno. Zberimo še tisto čast, ki nam je preostala in pogum ter ukrepajmo takoj! 
 
 
 
Dne 19.10.2012 Podpisniki javnega poziva
 
Alojz Kovšca
 
 
 
 
 
 
Zahteva za sklic 
 skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
                          na podlagi 2. odst. 19. člena Statuta OZS
 
 
 
 
Skladno s Statutom OZS in Poslovnikom Skupščine OZS, spodaj podpisani poslanci  Skupščine OZS, zahtevamo sklic seje Skupščine OZS v najkrajšem možnem času z namenom razrešitve vodstva OZS in z naslednjim dnevnim redom:
 
 
 
1. Izglasovanje nezaupnice , razrešitev  Predsednika zbornice OZS, ki je po svoji funkciji predsednik skupščine OZS.
 
2. Izglasovanje nezaupnice razrešitev Podpredsednika zbornice OZS, ki je po svoji funkciji predsednik upravnega odbora  OZS. 
 
3. Izglasovanje nezaupnice , razrešitev predsednika in članov Nadzornega odbora OZS.
 
4. Sprejem sklepa o razpisu »nadomestnih« volitev za razrešene funkcionarje oz. organe zbornice .
 
 
    
 
       Poslanec Skupščine OZS                                   Podpis              Datum:
              (Ime in priimek)
 
 
 
 
1. _____________________________________________________________________
 
 
2. _____________________________________________________________________
 
 
3. _____________________________________________________________________
 
 
4. _____________________________________________________________________
 
 
5. _____________________________________________________________________