Tožba 400 obrtnikov proti znižanju poklicnih pokojnin v sodni obravnavi

Tožba 400 obrtnikov proti znižanju poklicnih pokojnin v sodni obravnavi

Objavljeno: 1 julija, 2024Kategorije: Novice

Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) je leta 2019 znižal poklicne pokojnine za več kot 30 odstotkov. To dejanje je bilo za obrtnike in podjetnike, ki so desetletja vplačevali v sklad, izredno nekorektno in nepotrebno. Taki samovolji sklada, ki so ga ustanovili obrtniki, so se zavarovanci iz cele Slovenije pod okriljem Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec (OOZ Logatec) uprli ter vložili skupinsko tožbo zoper SOP. Septembra bo na Okrajnem sodišču v Ljubljani prvi narok sodne obravnave problematike, ki se dotika več kot 9.000 obrtnikov.

Spomnimo – leta 1956 so obrtniki ustanovili ta sklad zato, da bodo kasneje imeli dostojne pokojnine za dostojno življenje. Te pokojnine v povprečju znašajo manj kot 100 evrov mesečno, kar je zelo malo. Med oškodovanci pa so tudi takšni, ki so v SOP vplačali več kot 70 tisoč evrov. Da so jim leta 2019 znižali te pokojnine za 30,4 odstotka pa je bilo za obrtnike in podjetnike, povsem nesprejemljivo, po mnenju njihovih odvetnikov pa je bilo znižanje pokojnin tudi nezakonito in neustavno.

OOZ Logatec je leta 2019 oškodovancem predlaga skupinsko tožbo na podlagi pravnega mnenja o znižanju pokojnin poklicnega pokojninskega zavarovanja, ki ga je za krovno Obrtno-podjetniško zbornico Slovenija pripravila Odvetniška družba Čeferin in partnerji.

Oškodovanci SOP so se v okviru OOZ Logatec povezali in pristopili k skupinski tožbi zoper SOP, da bi dobili nazaj svoje obljubljene pokojnine. Kar 400 jih je na koncu pristopilo k tožbi ter so leta 2020 vložili zahtevek zoper SOP na Državno odvetništvo Republike Slovenije.

Tožba je bila vsa ta leta v teku, nestrpno so pričakovali razpis naroka ter preko odvetnikov sodišče ves čas opozarjali na nerazumno dolge roke in dolgotrajnost sodnih postopkov.

Sodišče je sedaj končno razpisalo pripravljalni narok in prvi narok za glavno obravnavo, na katerega sedaj vabi oškodovance. Sodna obravnava bo 24. septembra 2024 ob 9.00 na Okrajnem sodišču v Ljubljani (Miklošičeva 12, soba 13).

Za dodatne informacije je oškodovancem na razpolago vodja gospodarskega oddelka pri Odvetniški družba Čeferin in partnerji, odvetnica Maja Guštin, po telefonu 030 301 022 in elektronski pošti maja.gustin@ceferin.si.